Trenger du hjelp? Vi er tilgjengelige på|salg@igoprofil.no

Trykk en QR-kode på produkter: Dette må du vite!

Å trykke en QR-kode på produkter gir flere fordeler for deg som bedrift. Bokstavene QR står for “Quick Response”. Hensikten med en slik kode er å formidle informasjon raskt og enkelt. Fra produktinformasjon og spesifikasjoner til instruksjoner og anmeldelser. Det kan med andre ord brukes som et effektivt markedsføringsverktøy for bedriften din for å dele reklamevideoer, rabattkuponger og eksklusive tilbud.  

Dessuten gjør den det enkelt å koble den fysiske verdenen med den digitale verdenen, fordi du henviser kundene til nettstedet ditt eller sosiale medier. Du tilbyr en hjelpende hånd til kundeopplevelsen og fjerner unødvendige trinn i kjøpsprosessen for produktene eller tjenestene dine. En annen fordel er at det er enkelt å samhandle med mobile enheter. Som mottaker skanner du ganske enkelt denne koden med telefonen din. Produsenter kan for eksempel bruke QR-koder til produktregistrering og garantiformål, slik at kundene får rask tilgang til support og tjenester.  

Men hvis du ønsker å utnytte kraften i QR-koder på produktene dine, er det noen viktige hensyn å ta. Dessverre kan QR-koder på andre overflater enn vanlig papir og lignende overflater alltid føre til avtrykksproblemer som gjør at vi aldri kan garantere at det fungerer til slutt.

Derfor råder vi og våre trykkerispesialister alle som ønsker en QR-kode på sine bestilte reklameartikler, til å la oss lage en trykt prøve, altså en fysisk prøve av artikkelen med påtrykket, før vi går i gang med produksjonen. Selvfølgelig fører dette til ekstra kostnader for deg og en lengre produksjonstid for hele bestillingen, men det er bedre å ta bryet og ikke ende opp med en full produksjon som ikke gir en funksjonell kode.

For å få et best mulig resultat er det flere ting du må huske på:

1. Bruk en vektorfil for optimal kvalitet 

Begynn med det grunnleggende: Sørg for at du leverer QR-koden som en vektorfil. Dette garanterer optimal kvalitet, spesielt ved skalering til ulike størrelser. Uansett om det dreier seg om en liten produktetikett eller en større emballasje, beholder vektorfilen skarpheten. Vær oppmerksom på at når du oppretter filen, kan du velge å laste ned en “utskriftsvennlig fil” (vanligvis eps eller svg). På denne måten sikrer du at det er en ordentlig fil. Vi forklarte på et tidspunkt i en blogg om hvordan du oppretter en vektorfil! Til dette formålet kan vi imidlertid ikke anbefale dette. Risikoen for å ødelegge koden er relativt høy.

2. Minste størrelse på 20 x 20 mm 

Vurder størrelsen på QR-koden din. Minimum 20 x 20 mm anbefales for å sikre at koden er lett å lese. For små koder kan være vanskelige å skanne, noe som går ut over brukeropplevelsen. 

3. Kontrastfarge mot bakgrunnen 

Har du noen gang lurt på hvorfor de fleste QR-kodene er svart på hvitt? Lett å svare på: Sørg for tilstrekkelig kontrast mellom QR-koden og overflaten den er plassert på. Dette forbedrer muligheten til å skanne og sikrer at koden skiller seg ut, selv på avstand. 

4. Unngå grovere materialer og lasergraveringer på tre.

Unngå å bruke QR-koder på grovere materialer som juteposer eller de fleste naturlige overflater, da deler av koden kan gå tapt. Unngå også bruk på tregjenstander med lasergraveringer, da laserteknologien kan variere fra gjenstand til gjenstand og kan påvirke skanneegenskapene.

5. Spesielle hensyn til runde og koniske gjenstander

For runde gjenstander, for eksempel flasker, bør du begrense QR-koden til maksimalt 20 x 20 mm for å unngå forvrengning. Forvrengningen kan oppstå under utskrift, noe som igjen kan påvirke muligheten til å skanne QR-koden. 

6. Ikke på gjennomsiktige varer

QR-koder bør ikke brukes på gjennomsiktige gjenstander som for eksempel flasker. Gjennomsiktigheten kan forstyrre lesbarheten av koden, noe som kan ødelegge funksjonaliteten. 

Ved å følge disse retningslinjene er du på rett vei for å sikre at QR-kodene dine ikke bare er visuelt tiltalende, men også fungerer optimalt på forskjellige materialer. Men hvis du bestiller en trykt prøve først, gir det kundene dine enkel tilgang til verdifull informasjon og samhandling med produktene eller tjenestene dine. 

By | 2024-03-25T13:16:31+01:00 20 February 2024|