Trenger du hjelp? Vi er tilgjengelige på|salg@igoprofil.no

Hva er silketrykk og på hvilke varer kan det bli påført?

Silketrykk er en trykkemetode brukt innenfor grafikk så vel som til industrielle formål. Denne metoden er ofte brukt for å sette trykk på tekstiler. Silketrykk kan også bli brukt til å trykke kunst, trykk på plakater og trykk på skriveplater.

Hos IGO Profil blir silketrykk som oftest brukt til firmagaver og til markedsføringsvarer i tekstil. Varer som bager, paraplyer, nøkkelbånd, capser, baderomstekstiler og klær, så godt som penner blir ofte satt trykk på med denne trykkemetoden. Folk velger ofte å brodere på en logo fordi den er slitesterk og gir klær et elegant utseende. I tillegg er den nye transfer trykkemetoden populær fordi flerfargede trykk vises med gode detaljer.

Silketrykk; En arbeidskrevende trykkemetode
Hvordan foregår transfertrykk? Skjermen består av et fint maskestykke strekket over en ramme. Logoene som du vil trykke blir lagt på rammen under eksponeringen slik at de mørke overflatene kan bli vasket ut etter eksponeringen.

Disse vaskede overflatene er gjennomtrengende områder på rammen som blekket blir skjøvet igjennom. Når blekket har blitt påført på rammen blir det fine maskestykket børstet over med en slags gummikost også kjent som en nal. Blekket trenger seg gjennom masken på den vaskede overflaten og blir trykt på varen. Blekket kan ikke gå igjennom lukkende områder, bare de gjennomtrengende områdene gir det ønskede bildet ved trykk.

Denne teknikken kan bli gjentatt med ulike farger og former som blir presset over eller ved siden av hverandre. På denne måten kan det hele bildet blir konstruert. Samtidig er det en arbeidskrevende metode. Ønsker du å se hvordan silketrykk på varer blir laget? Se denne videoen.

Visste du?
Det mest kjente eksempelet på en billedkunstner som brukte silketrykk i hans verker er Andy Warhol. Han brukte silketrykkteknikken til portrettene han lagde på lin, papir og trevirke.

By | 2021-03-17T10:34:25+01:00 14 April 2015|